Aprill, aprill, aprill!!!
Meie naljad
Juku: Meil on homme eesti keeles onkont.
Ema: Oi, Jukuke, kas sa pead homme kondi kooli kaasa võtma?
Juku: Meil tulevad varsti võistlused pranglimises.
Isa: Mida, mida, kas te plaanite sõitu Prangli saarele?

Püüa leida nendele küsimustele vastused.

Olgu sul vastuste otsimisel abistavateks vihjeteks mõned pildid








"Tere, kevad 2009" viktoriin kutsub meid vastama järgmistele küsimustele


  1. Millisest meie kevadekuulutajast on toodetud kautsukit?
  2. Milline on suurim Eestis kasvav seen?

  3. Millisest (ka Eestis kasvavast) taimest pärineb tuntud palavikku alandav ravim aspiriin?
  4. Kuidas tekkis muistendi kohaselt Saaremaal asuv Karujärv?

  5. Selle Eestimaa puu koort on kasutatud paberi asemel. Puu okstest tehakse luudasid. Mis puu see võiks olla?
  6. Millisest ka Eestimaa aedades kasvava suure lille seemnetest tehakse õli, süüakse ka tema seemneid?

Pildid kevadekuulutajatest



Toredad pildid kevadekuulutajatest valmisid kunstiõpetuse tunnis Silleriinil, Janetil ja Elinal



















Mis sealt küll võrsub?

Tõsine töö ootas meid täna loodusõpetuse tunni lõpus. Hakkasime väikseid taimi pikeerima (ümber istutama), mida õpetaja oli karbis ette kasvatanud. Eelmisel aastal külvas igaüks endale oa- või herneseemned, nüüd otsustasime toatomateid kasvatada. Neil on väikesed punased viljad , mis on ühtaegu ilusad, aga ka väga maitsvad. Ja seeme pidi õpetaja kinnitust mööda olema täitsa "mahe" - (selle aasta seemnetrend paistab olevat maheseeme). Ega me muidugi neid "mahedaid " seemneid sööma hakanud. See tähendab hoopis seda, et tomatid, millelt seeme kogutud , on puhtad, kahjurite tõrjeks ei ole kasutatud keemilisi mürkaineid.

Selgus, et mulla sees on päris tore siblida. Jogurtitops sobis potiks hästi. Nüüd on igaühel hool, et oma taimekest ära ei unusta ja teda aegajalt kastma peab.


Ikka kevadet otsimas

Lepaurvad ootavad veel päikeselt paisid, aga kraavipervel on päike juba kõvasti tööd teinud.

Klassis proovisime teha haikusid kevadest, et saata need veebile " Tere, kevad 2009". Haiku on ilma riimita lühike luuletus, kus esimeses reas on 5 silpi, teises 7 silpi ja kolmandas jälle 5 silpi. Ei olnudki nii raske, tulid välja sellised:

Lumi sulab ju
Päike soojalt paistab nüüd
Kevad tulebki

Mark

Lill õitseb juba .

Päike paistab hommikul
Väljas juba soe .

Getrin

Linnud lendasid
meile kaugelt soojalt maalt.
Nüüd nad laulavad.

Silleriin


Lumikelluke
ootan juba ammu sind.
Kevad on ju käes.


Janet


Põnevat ja toimekat IV õppeveerandit!

Täna, esimesel koolipäeval peale vaheaega, oli meil võimalus minna Kose ujulasse ujumistundi. Oli väga lõbus. Juba esimesel korral tuli koera moodi ujumine täitsa hästi välja.

Rõõmsat kevadet!


Mõista mõista, kes see on?
Paks mees põlluserval, müts higistab peas?
Eks seegi ole üks kevade märkidest.

Ja otse loomulikult on kevadekuuluta -jaks väike talleke õp. Maimu laudas.

Mis talle küll nimeks panna?





Veel emakeelest. Täna arutatakse jälle, missugune on see kõige ilusamini kõlanud eestikeelne lause. Minu arvates on kõige ilusamas emakeeles kirjutanud oma raamatud ja luuletused Leelo Tungal. Minu viimane lugemiselamus on tema raamatust "Seltsimees laps ja suured inimesed". Olgu siin üks väike lõik sellest raamatust.


..."Päikest sadas. Imelisi kollaseid valguslaike olid täis nii puudealused kui ka haljas kaldanõlv. Maailm lõhnas päikesest ja suurtest kollastest võililledest, mis olid lausa plaksudes lahti löönud. Jões ujus valgeid pilvi ja nende vahel sekeldasid säravsiniste kaeltega metspardid, pehmed prääksatused nokkade vahel." .... On ju ilus!


Loe sinagi vaheajal!. Märkasin, et laenutasite hulganisti Kaililt ja Janetilt Anija Lionsite poolt kingitud raamatuid. Kui sa aga ei leidnud midagi, siis loe vaheajal ja IV õppeveerandil neid, mis veel lugemata on - vaata meie kooli kodulehelt.

Toredat vaheaega!


Täna tähistasime koolis ka emakeelepäeva. On juba traditsiooniks saanud, et sellel päeval toimub meil etlemise konkurss. Sellel aastal oli väga palju osavõtjaid. Ka meie klassist lugesid kõik luuletust. Olime valinud oma luuletused Ellen Niidu loomingust. Ma arvan, et meil läks väga hästi, aga Aleksil puges enne esinemist küll jänes põue. Noh vähemalt lugemise kiiruses püstitas ta rekordi.

MISSUGUNE KEEL ON KÕIGE ILUSAM?
EKS IKKA SEE , MIS ON KÕIGE ARMSAM.
AGA MISSUGUNE KEEL ON KÕIGE ARMSAM?
EKS IKKA SEE KEEL, MIDA KÕNELEB EMA.
Ega sa ei ole unustanud, et me võtame osa projektist "Tere , kevad! 2009". "Tere , kevad" kutsub kõiki meid loodust vaatlema ja õpetab tähele panema saabuva kevade märke. Lumikellukese õitsemise teateid tuleb juba üle Eesti. Esimesena on lumikellukese õitsemist märganud Taali Põhikooli lapsed. Minu lumikellukesed on küll alles suure hangekuhja all. Kui aga sinu kodus õitseb, siis pane kohe kuupäev kirja. Pärast kanname klassis tabelisse ja edastame koos andmed.

Kaks valget pead, kaks erku silma
kesk tuulist paastukuud.
Kaks nõtket vart kesk lörtsist ilma
kaks julget homsetkuulutavat suud.

/V.Sõelsepp/
Täna pidime loodusõpetuse tunnis
minema õue kevademärke otsima. Kuid siis tuli suur üllatus. Anija Lions - klubi oli saatnud meile väga suure kingituse - raamatuid. Need olid nii ilusad ja uued ja koertest ja kassidest ja madudest ja lindudest ja .... Otsustasime teha oma klassi raamatukogu. Janet ja Kaili panid kõigepealt raamatud kirja suurde vihikusse. Ja siis jäi klassis järsku harjumatult hiirvaikseks. Kõik olid endale midagi leidnud ja kohe huviga lugema hakanud. Õueminek jäi seekord ära, ilm oligi veidi sombune, kevadet polnud kuskil näha. Anija Lions- klubile oleme küll väga tänulikud.


Pranglimise 3. võistlusetapp on läbitud. Meie tublimad pranglijad on:

1. Mark - 2636 punkti - Harjumaa Sirgujate klassis (1. - 3.klassini) 9.koht, 2. klasside õpilaste hulgas 4. koht

2.Janet - 1901 punkti

3. Sven - 1375 punkti

4. Kaili - 1302 punkti

5. Märtin - 1122 punkti

Jääme ootama lõpparvestust Harjumaa pranglimisvõistluse tulemustest. Oleme kaasa teinud kõik kolm võistlusetappi. Arvesse läheb kahe parema etapi punktide summa.




Täna rääkisime Sandrast. Kõik olime vaadanud saadet "Eesti Laul 2009" ja loomulikult hoidsime pöialt Urban Symphonile ja eelkõige Sandrale. Meil on kõigil hea meel , et just Sandra võitis ja sõidab Eestit esindama Moskvasse Eurovisioonile. Ta on ju meile nii tuttav. Sandra käis 1. - 9. klassini meie koolis ja meie õpetaja oli ka tema õpetaja. Vaatasime ka Sandra 2. klassi loovtööde vihikut, mis õpetajal juhuslikult alles oli. Küll tal oli ilus käekiri ja puhas vihik. Muusikatunnis aga joonistasime Sandrat esinemas.


Mõista mõista, mis taim see on?


Vaevalt päike sulatanud lume,
mullast tema välja tuleb.
Istub metsa all põõsaste seas,
sinine õiekübar on tal peas?


Muidugi teadsite, loomulikult meie üks kevadekuulutajatest - sinilill.

Ka Getrin ja Kaili teadsid väga hästi mõistatuste vastuseid. 5.märtsil käisid nad lausa võistlemas Kiili koolis. Tore mõistatuste konkurss oli korraldatud Harju maakonna kõikide koolide 2.klasside õpilastele. Kohal oli osavõtjaid 30-st koolist. Getrinil ja Kailil läks väga hästi - koolide paremusjärjestuses 8.koht ja kingituseks ilus raamat. Raamatut sirvisid uudistades poisidki. Kõige tähtsam - nüüd pole enam muret klassiõhtul mõistatuste otsimisega. Getrinil ja Kailil on neid kohe kümnete kaupa varrukast võtta.


Aga mis õpetaja Maimu tegi? Jaa - mängis arvutis kogu selle aja. Kiili kooli arvutiõpetaja tutvustas arvutiprogrammi Gcompris ja see oli väga vahva.