Tere, Kevad! uued küsimused

Eelmistele küsimustele vastasid väga hästi Getrin, Janet, Mark, Elina ja Märtin. Ka vaatlusi on paljud teinud. On nähtud juba kuldnokki, valget toonekurge, linavästrikku, sookurgi, kiivitajaid ja koerliblikatki lendamas. Märtini kodus on lumikellukesed oma peakesed välja pistnud. Kevad tuleb.

1. Lääne-Virumaal Sagadi mõisa pargis saab näha ja katsuda ühte Eestimaa rekordit. Millist ja kui suur see rekord on?

2. Muistsetel eestlastel oli au sees rahvakalender. Millist rahvakalendri tähtpäeva iseloomustavad järgmised ütlused: karu keerab end käpuli; putukatel ja ussidel tuleb elu sisse; siga hakkab end ise toitma? Kirjuta tähtpäeva nimetus ja kuupäev.

3.
Meie rahvuslinnu suitsupääsukese kuju vaatas enne euro kasutuselevõttu vastu ühe riigi rahalt. Missuguse riigi?

4.
Vanasti kasutati nõiavitsa, et ära arvata maa-alused veesooned. Millisest puust lõigati vitsad?
5.
Mõnes koolis kasvatatakse loodusklassis pisinärilisi, mõnel koolil on oma peenramaa.Ühes Eestimaa koolis kasvatatakse mesilasi. Millises?

6. Kui Eestis tervikuna on umbes pool maast kaetud metsaga, siis meie kõige enam metsastatum maakond on metsa ja põõsastikuga kaetud umbes 70% ulatuses. Nimeta see maakond!



Ja nüüd saagem tuttavaks Miksikese Pranglimise Harjumaa 2010 Meistrivõistluste võitjaga


Kiili Gümnaasiumis toimus Harjumaa Pranglimise meistrivõistluste lõppfinaalvõistlus, kuhu oli kutsutud meie koolist ka Janet. Janeti kolme etapi tulemused olid nii head, et ta sattus 10 parema finalisti hulka, kes siis nüüd võistlesid Kiilis omavahel. Õpetajal oli võimalus võistlust jälgida teises ruumis tabloolt. Õpetaja ei uskunud lausa oma silmi, nähes Janeti edu. Algse arvestuse järgi oli ta 9. kohal, nüüd aga punktisumma aina tõusis ja tõusis, edestades 2.koha poissi peaaegu 1000 punktiga. Enamus võistluskaaslasi olidki poisid. Super tulemus!
Oleme uhked sinu üle, Sven!

Vat selline tore koolinoorte kunstikonkurss siis, mis kandis pealkirja "Raua needmine". Sven on ära teeninud tunnustuse ja tema kunstitööd saavad kõik vaadata näitusel Kullo Lastegaleriis. Tubli!

Algas viimane õppeveerand







Kohe veerandi alguses oli meil võimalus koos Kehra Gümnaasiumi kolmandikega külastada Põhja- Eesti päästekeskuse Kose komandopunkti.
2 tundi oli väga põnevalt sisustatud. Saime ülevaate elus ettetulevatest ohuolukordadest ja õppisime, kuidas käituda ja tegutseda tulekahju korral. Tuli helistada ja suhelda hädaabinumbril 112 häirekeskuse päästekorraldajaga, saime teadmisi suitsuanduri toimimise ja tulekustuti käsitsemise kohta.
Kõige vahvam oli ikka tuletõrjeautoga sõita, sireenid huilgamas.
Meil oli ka väheke tutvust. Getrini isa töötab siin. Ta rääkis, et kõige raskem on selle töö juures liiklusõnnetustes abi osutada. Eriti, kui ei ole enam võimalik inimese elu päästa.
Kõige lõpuks saime hulganisti kingitusi. Väga ilusad olid märgid, mis me koolimajas kõik endale rinda sättisime. Koolitus ju läbitud!

Siin on sulle vaheajaks otsimisülesanne. Tere, Kevad! on saatnud esimesed viktoriiniküsimused.
  1. Meie metsades elab huvitav imetaja, keda päeva ajal eriti ei kohta, küll aga võib tema tegevusjälgi ja pesapaiku leida kevadel ja suvel. Vähe on tuntud ka tema rahvapärane nimetus - melesk. Kes on see imetaja?
  2. Kes on õgijad ja mille poolest nad on tähtsad 2010. aastal?
  3. Kui ämblik käiks kingadega, siis mitut paari kingi ta vajaks?
Vastuseid ootan 30. märtsiks.

Toredat vaheaega ja head kevadeotsimist!


Põnev koolipäev

Tänane päev möödus ikka eriti kiiresti. Seda näitas see, et kui koolipäev oli tegelikult juba ajaliselt läbi, siis Aleks arvas, et peab veel kaks tundi olema.
Lugemismäng töötubades oli huvitav. Kõike sai teha. Igas töötoas ootasid erinevad ülesanded, isegi näputöö oli olemas. Loomulikult kõik ikka raamatutega seotud. On ju raamatuaasta ja me loeme usinasti.
Lugemispuu meie klassi kõrval ei ole enam üldse raagus. Temaga on lausa ime sündinud. Ja küllap tal on endal ka hea meel, sest iga uus kellegi poolt läbiloetud raamat toob talle jälle ühe uue lehe juurde.
Aga kohe kohe algab koolivaheaeg. Loe kindlasti ka vaheajal üks raamat läbi!







Lugemismängu ülesanded arvuti töötoas

1. Pane kokku raamatute pusled!


2. Leia raamatule autor!
3. Sobita kokku vanasõnad!
4. Pane luuletusse sobivad riimid!
5. Kes on kelle sõber?
6. Lahenda ristsõna!

Huvitavat lugemismängu kõigile !


Etlejate konkurss

Emakeelepäeva eel toimus koolis etlejate konkurss. Tore, et sellel aastal oli luuletuste lugejaid eriti palju.

Luuletused olid valitud lastekirjanik ja luuletaja Ott Arderi loomingust, kes oleks saanud 26. veebruaril 60 - aastaseks.

Luuletused rääkisid leiutajast ja laiutajast, koerast poisist, kes sai vanaisa käest sugeda, Oti-rotist, kes ei saanud ilma vana kirjutusmasinata koolis hakkama, kärbsejahist , hundist, kes elas nüüd alalises näljas ja oma toast, kus oli ka laisk liisu.


Meie klassi parimad , auhinnatud esinejad - Elina, Kaili ja Getrin


Ilusasti lugesid oma luuletusi ka Janet, Silleriin, Aleks ja Märtin.
Väga tore oli teid kuulata.



Tere, Kevad!



Kõikide soovil liitusime ka sellel aastal projektiga "Tere, Kevad! 2010".

Projekti eesmärk on:
  • lähendada lapsi loodusele ja õpetada neid nägema looduses toimuvaid muutusi ning eristama ja tähele panema erinevaid taime- ja loomaliike
  • pakkuda internetipõhise projektiõppe võimalust ka nooremale koolieale


Projekt kestab märtsist maini - 12 nädalat.Selle aja jooksul jälgime loodust, paneme tähele, missugused muutused toimuvad meie ümber kevade saabumisega ja anname sellest teada. Lisaks vaatlustele vastame viktoriiniküsimustele, õpime tundma taimi ja loomi, kirjutame luuletusi kevadest, joonistame ja käime pildistamas. Tegemist kui palju, aga see ongi huvitav ja tore.

Tutvu projektiga siin!
Kogumine
------
Kõike koguksin ma -
üle kahe ma midagi kokku ei saa....
Mul on kaks silti, kaks marki,
kaks näitlejapilti, kaks märki,
kaks kruvikest on, ja kaks kopikat....
Mismoodi küll kokku kõik topid nad
ühte karpi, et kokku saakas kogu?
-----------
/L.TUNGAL/

Meie klassi õpilaste kogud on õnneks ikka suuremad. Väga ilus oli Janeti küünalde kogu. Getrini kleepsukogu oli väga puhas ja korrektne, kleepsud süstematiseeritud. Kimberly oskas oma margikogust toredasti jutustada. Kaili kogub meil kommipabereid ja Elina kleepse. Veel täna käis vahetus täie hooga. Millegi kogumine on huvitav tegevus.